ZASADY PRZYJMOWANIA I KATEGORYZACJI BUKIETÓW
08-08-2016
We wszystkich kategoriach konkursowych bukiety mają zawierać wyłącznie rośliny pochodzące z miejscowych lasów, łąk i ogrodów ze szczególnym uwzględnieniem ziół (np. mięta, ruta, dziewanna, lebiodka, krwawnik, hyzop, czarnuszka, cząber, rozmaryn i in.) oraz kwiatów polnych i ogrodowych, a także gałązki np. jarzębiny, leszczyny, mirtu. Nie określa się wielkości bukietów. Wszelkie ozdoby, wiązania, czy dodatki muszą mieć charakter ekologiczny (dopuszczalne są wstążki z materiałów naturalnych).
- „Tradycyjny Bukiet Zielny” – głównym kryterium oceny jest skład i ilość wykorzystanych ziół i kwiatów. Bukiet musi mieć możliwość by trzymać go w ręce. Dopuszczalna inna forma to naręcze. Zgodnie z małopolską tradycją Tradycyjny Bukiet Zielny zawiera również nabite na patyk jabłko. Bukiet musi mieć jak najwięcej wspólnego z tradycją.
- „Profesjonalny Bukiet Florysty” – kryterium oceny to technika ułożenia bukietu i odpowiedni dobór ziół i kwiatów. Inne formy niż bukiet również są dopuszczalne, jak np. wieńce. W tej kategorii liczą się wszelkie innowacyjne rozwiązania, kreatywność.
- „Mały Bukiet” – konkurs dla dzieci do 13 roku życia. Kryterium oceny to staranność wykonania oraz dobór ziół i kwiatów. Bukiet musi być wykonany samodzielnie. Jest to kategoria wyłącznie dziecięca.